top of page

Solceller och energilagring på Bilias huvudkontor i Sisjön

På Bilias huvudkontor i Sisjön växer det största cirkulära energilagringsprojektet med återbrukade batterier fram. Det är Ecris, vars expertisområde är inom bildelsrenovering, som levererar energilagret. På taket pågår solcellsinstallationen som levereras av PLS Energy Systems som ska kopplas samman med batterilagret. Projektet förväntas vara färdigställt i början av 2023.


I spegelglaset på fasaden reflekteras solens strålar från morgon till kväll under projektets framfart. På taket placeras just nu närmare 1300 solpaneler för att kunna fånga solenergin som ska leverera el till verksamheten innanför väggarna. Ecris är huvudentreprenör och levererar energilagret och PLS Energy Systems är underentreprenör som levererar solcellsinstallationen.


Projektet leds av Fredrik Stigebrandt som är CTO på PLS Energy Systems.


– Det är ett fantastiskt spännande projekt. Det är det första stora energilagret med second-life batterier som står hos kund. Vi gör det alla pratar om, säger Fredrik Stigebrandt.


Denna typ av energilager är fördelaktig utifrån miljö- och hållbarhetsperspektv och det ser även till att elproduktionen nyttjas kostnadseffektivt. Slutresultatet blir att uttjänta batterier tas tillvara och kommer till användning och förnyelsebar energi används till elförsörjning – en vinst för både miljön och Bilia.


Fakta om projektet:

  • 500 kW anläggning

  • 1250 paneler

  • 400 MWh/år i produktion

  • Batterier på 800 kWh med en uteffekt på 200 kW

  • Projektet förväntas klart under vintern 2023


För mer information, kontakta:

Fredrik Stigebrandt, CTO PLS Energy Systems. +46705102448 fredrik.stigebrandt@plsenergy.se

Magnus Ramfeldt, CEO Ecris +46104975971, +46702668642 magnus.ramfelt@gcp.se
bottom of page