top of page
  • Skribentens bildAnna Hedwall

Fredrik om hållbara energilösningar, utmaningar i elsystemet och personlig målbild

Uppdaterat: 27 apr. 2023


Profilbild Fredrik Stigebrandt
Fredrik Stigebrandt, teknisk chef PLS Energy Systems.

Fredrik du är teknisk chef på PLS Energy Systems och företagets medgrundare. Berätta om vad du arbetar med på dagarna!


Jag startar och driver projekt på daglig basis. Min roll innebär att vara första kontakt för både befintliga och nya kunder. Företaget har kommit till en punkt där många förfrågningar landar hos oss och därmed innebär nya projekt. Det är just nu en massiv ström av nystartade arbeten vilket genererar många frågeställningar att hantera. Och detta arbete upptar en stor del av mina dagar. Mitt ansvar är också att se till att våra befintliga lösningar hos kund ska fungera, till exempel i Boxholm, Bengtsfors, Danmark, Gislaved.Vilka drivkrafter har du och vad blir du motiverad av? Mitt slutmål med mitt engagemang i denna verksamhet och i branschen är att jag ska vattna upp Sahara. Det är ett mål som jag hela tiden kommer tillbaka till, oavsett hur intensivt det dagliga arbetet är. Det är mitt mål på lång sikt som jag håller hårt i. Det finns en milstolpe när vi nått målet för Bornholms-projektet, vilket är i juni 2026, och då ska jag jobba mer mot slutmålet, vilket är min stora drivkraft.

Vad gjorde att just PLS Energy Systems blev ditt val av arbetsgivare? När jag träffade Bengt, medgrundare till PLS Energy Systems, första gången fick vi direkt en god kontakt. Det framkom att vi ville göra liknande saker och hade samma ambition och drivkraft, vilket behövs eftersom det blir ett personligt åtagande att starta och driva företag tillsammans. Det krävs liknande drivkraft för att nå samma mål.

För en som inte är insatt, hur skulle du beskriva PLS Energy Systems arbete med en mening?


Jag skulle vilja säga att företaget kommer allt närmare svaret på vad som är en hållbar energilösning, som vi kunnat närma oss tack vare fler resurser tillgängliga. Meningen måste kompletteras med att vi har lyckats landa kompetens på olika nivåer, där vi täcker in kunskap kring hur en battericell fungerar, hur systemet kan styras av mjukvara och upp till den strategiska nivån vad batteriet slutligen ska göra.Finns det några svåra ord, för någon som inte är insatt, som du använder i ditt dagliga arbete som du kan nämna och förklara?


Ja, på den praktiska nivån är hysteres ett vanligt ord. Ordet beskriver skeendet när flera av varandra oberoende system försöker kompensera för någonting samtidigt som de är omedvetna om varandras existens. I batterisystem förekommer detta. Hysteres uppkommer när många aktörer försöker göra samma sak, i vårt fall handlar det om batterierna i samverkan med varandra.

Många av oss kommer in i ett så kallat ”flow” när vi gör sånt vi tycker är stimulerande och lagom utmanande. När känner du att du kommer in i ett flow och vad gör du då?


När jag startar nya projekt känner jag att trycket på axlarna lättar och jag kan se potentialen framför mig. Jag är en initiativtagare och en starter, där gör jag mig som allra bäst i arbetssammanhang. Därför är också samarbete med kollegor och partners oerhört viktigt för att kunna komplettera varandra och få bra styrfart i projekten.Vad intresserar dig mest inom energibranschen?


Det varierar över tid, men just nu är jag mest intresserad av frågan hur vi ska se till att få våra växelströmsnät i Sverige att överleva. Det är ingen lätt historia, det är en jätteutmaning. Det finns en komplexitet i vårt distributionsnät som behöver få uppmärksamhet parallellt med frågorna kring konsumtion och produktion. Vi har ett enormt elsystem i Sverige eftersom vi är geografiskt utspridda. Vi har därför en större utmaning än många andra länder.Vi människor är mer än det vi arbetar med. Vad intresserar du dig för när du inte arbetar?


Jag försöker att njuta av livet, på olika sätt. Att spendera tid med mina barn och barnbarn och med min fru är väldigt viktigt för mig. För oss kan det vara så enkelt som att vi försöker att bara vara, glida runt och äta glass i solen på sommaren.Har du några visdomsord, mantran eller liknande att dela med dig av?


Inget konkret som kan vara av värde för någon annan att ta del av, än så länge!
Comments


bottom of page