Vårt arbete med energilager
Smart teknik är framtidens energilagring
Vårt huvudsakliga syfte med vårt arbete är att bidra med ett systemtänk inom energibranschen. Vi finns för att säkerställa hållbart producerad energi som balanserar hela systemet. Genom att kombinera energidelar som samverkar under styrning av artificiell intelligens uppnår vi smart systemteknik nu och för framtiden. Vår samlade kompetens skapar unika energikoncept i form av parker, anläggningar och installationer. Utöver projekt ute på plats tar vi initiativ till förmån för utveckling inom forskning och innovation inom ramen för energieffektivitet och utökad tillgång till energi världen över.
Cirkulärt energiprojekt på Bilia
På Bilias huvudkontor i Sisjön finns det största cirkulära energilagringsprojektet med återbrukade batterier. Det är Ecris som levererat energilagret och vi har ansvarat för solcellsinstallationen. Projektet var färdigställt i början av 2023 med slutresultatet att uttjänta batterier tagits tillvara för att göra förnyelsebar energi planerbar– en vinst för både miljön och Bilia.
EU-projektet 2LIPP
På Bornholm pågår EU-projektet 2LIPP (Second Life for Power Plants) med huvudfrågeställningen hur vi genom energilagring kan förvandla ett föråldrat fossilt kraftverk till ett grönt och kostnadseffektivt energikoncept. Vi bidrar med batterier som en av de tre lagringsteknikerna. På forskningssidan deltar representanter från Danmark, Tyskland och Polen. Projekttiden är 3,5 år med start 2023 och avslut 2026 där totalbudgeten är 145 miljoner SEK.
Aire
PLS Energy Systems har tillsammans med PINI utvecklat Aire som erbjuder marknaden en lösning som kan styra olika energikällor, såsom solenergi, energilager, vattenkraft, vätgasproduktion och annan energiproduktion med hjälp av AI-teknik.
Leader är en viktig samverkanspartner som varit delaktig i finansieringen av AI-verktyget vars uppgift är att hantera köp och sälj på elprismarknaden.